Разследването на пожара в Париж продължава. Както БЛИЦ писа над 30 души вече са разпитани от полицията след пожара. Повечето от подложените на разпит са служители, работили по обновяването на сградата. Според следствието противопожарната аларма се е задействала два пъти в катедралата във вечерта на пожара. Служители са направили оглед, но не открили нищо. При втория - вече било късно.

Над 50 разследващи работят по случая, но все още никой не е допуснат да влезе в сградата заради опасност от срутване. Тепърва експерти уточняват точно какви са щетите и колко ще струва реконструкцията на катедралата.

Междувременно, хиляди французи и туристи в Париж се събраха на бдение след като огнената стигия опустоши катедралата "Нотр Дам". Бдението се проведе на площад "Сен Мишел" във френската столица. Събралите се пяха църковни химни. Присъстващите - повечето католици разказаха, че тежките събития в страстната седмица, която тече в момента, ги направят по-силни и единни.

Възстановяването на "Нотр Дам" е единствената тема, която ще обсъжда днес френското правителство на редовното си заседание. Президентът Еманюел Макрон се ангажира "Нотр Дам" да бъде възстановена за 5 години, а за каузата вече се събрани близо 800  милиона евро. Според експерти обаче реконструкцията ще отнеме десетилетия.

Днес камбаните на всички френски катедрали ще зазвучат едновременно в 16:50 по Гринуич - часът на пожара в "Нотр Дам".