Младите стояха цяла нощ край храма и пееха, да си вдигат духа. Реставрацията на „Нотр Дам” може да отнеме 30-40 години, а пожарът вероятно е тръгнал от работа с оксижен, но тепърва ще се правят анализи. Тези и още много други неща каза предприемачът Димитър Гавраилов, който вече 52 години живее във Франция.


Кой е той:
Димитър Гавраилов е роден в Пловдив. Заминал е за Франция през 1967 година. Живее там от 52 години. За себе си казва, че в момента разделя живота си между Пловдив, Корсика и Париж. Години наред се е занимавал с реставрация на стари къщи. В екип с колеги са изкупували сгради в старите квартали на Париж, възстановявали са ги и са ги препродавали като апартаменти. Има дългогодишен опит като реставратор, тъй като е работил и с министерство на културата в структурата „Френските сгради“, отговаряща за културно-историческото наследство на страната.

Ето какво още каза родният предприемач в интервю за в. Монитор:

- Г-н Гавраилов, как преживяха французите пожара в „Нотр Дам”? Вие от много години живеете във Франция, как посрещнахте новината?
- В Париж има доста символи – Триумфалната арка, Айфеловата кула, но какво място заема „Нотр Дам” за французите? Тази катедрала е съкровена в сърцата на французите, на парижани. Голяма част от населението на Франция смята, че „Нотр Дам” е символът на Франция, тя е майката на Франция. Още в края на Втората световна война, когато Дьо Гол влиза в Париж, първото нещо, което прави, е да се поклони в катедралата. Французите изживяха този пожар много тежко. Самият аз цяла нощ не съм спал. Българин съм и винаги съм се смятал за такъв, но живея от 52 години във Франция.

- Какво се случи през нощта, когато избухнаха пламъците и по време на гасенето?
- Цяла нощ хората стояха в локвите от гасенето на пожара и пяха. Идваха от предградията и стояха край църквата. Младите пееха не само религиозни химни, това беше израз на съпричастност. Младите хора във Франция не са много увлечени от католическата църква, но се оказа, че в решителни моменти има някакво сплотяване. Когато кулата падна, хората бяха потресени. Чуваха се викове и плач, наистина беше много тежък момент.

- Не си ли помислихте, че е терористичен акт?
- Никой не си помисли, че пожарът може да е атентат. Това не се появи дори като някаква версия от самото начало. През цялата нощ гледах телевизия, непрекъснато се акцентираше върху младите хора. Те бяха там с китари, пееха, за да си повдигат духа. Макрон също беше там и други представители на правителството. Той каза, че каквото и да става, Франция ще възстанови „Нотр Дам“. От едно произведение на изкуството катедралата се е превърнала в най-посещаваното място в света. Над 12 милиона души влизат в нея всяка година.

- Какво ви впечатли най-много около този трагичен инцидент?
- Много неща. Интересно е обаче, че жълтият кръст, който е в дъното на „Нотр Дам“, е оцелял. Всичко около него е покрито с отломки от срутената кула, строшено и разбито, но кръстът е цял и невредим. Има много неща, на които нямаме отговор, но те се случват.

- Появи се информация, че катедралата може да се възстанови до 3 години. Това възможно ли е?
- Не. Това е абсолютно невъзможно.

- Но средства за възстановяването се събраха много бързо.
- Един от френските милионери Пино каза, че дава безвъзмездно 200 милиона. Фондацията „Луи Вюитон“, тя е много важна за културата на Франция – дава също голяма сума. На другия ден до обед бяха събрани около 500 милиона. Но за реставрацията на „Нотр Дам“ ще са необходими няколко милиарда. Вътре има стенописи и картини, които не могат да се възстановят. Има много подаръци, които са съхранявани в катедралата, като например Тръненият венец на Христос. Вчера разбрах, че обиколката му е 21 см. Той е спасен, но много други артефакти са безвъзвратно изгубени. Има картини и витражи, които също са повредени. Имайте предвид, че „Нотр Дам“ съществува 800 години, представете си колко века са това.

- Защо е необходимо толкова дълго време? Нали сега има иновативни строителни техники, с които това би могло да стане по-бързо?
- Покривът може да се поправи сравнително бързо. Строежът е започнал през 1160 години и е завършена два века по-късно. Когато покривът пада, разрушават се много статуи, чупят се някои от витражите. Така че като цяло конструкцията на покрива може да се възстанови, но вътре в катедралата има страшно много повредени мозайки и други неща. Стотици тонове олово от улуците са се изсипали вътре, това е нанесло непоправими щети. Голяма част от самия покрив е оловна и целият този метал се е свлякъл и е рушил. Цялата конструкция на покрива на „Нотр Дам“ е от дъб, това са стари дъбови стволове. Представете си на колко години е този дъб и как е запазен. Несериозно е да се правят прогнози изобщо за сроковете, за които може да се ремонтира и реставрира катедралата. Не мога да имам лична преценка, но чувам, че ще са необходими минимум 30-40 години, за да се възстанови църквата. Положително е това, че основите, понеже тя е построена на остров, са запазени. Тоест, няма да е необходимо да се разрушава и да се строи отново. Специалистите дори виждат в този факт малко чудо, защото можеше състоянието на храма да е и по-лошо.

- Е, древните дъбове няма как да се възстановят и сигурно ще се използват нови материали. Така ли е?
- В едно интересно интервю експерти заявиха, че сега има много по-добра техника, с която може да се строи по-лесно. Така че конструкцията лесно ще се възстанови, но стенописите, картините – за тях ще е необходимо много повече време да се реставрират, а някои и няма да е възможно да се възстановят. Много е малък процентът на работите, които могат да се извършат в кратки срокове. В „Нотр Дам“ има много куполи. Една част от тях са разрушени, когато падна кулата. Всъщност никой още не знае какви точно са последствията. Едва когато се направи пълно обследване на вътрешността на катедрала, ще стане ясно колко и какви са щетите. В момента се правят анализи, но ще имаме по-точна представа, когато те приключат.

- А защо падна кулата? Тя не е ли каменна?
- Казват, че кулата е висока 96 метра, но тя е по-ниска. Скелето за реконструкция е било издигнато за нея, защото вече е давала сигнали, че се нуждае от спешен ремонт. Горната част на кулата е дървена. Мисля, че Луи Филип е подарил кулата, тя е направена някъде през 1800 година. Фактически плановете са били кулата да се реставрира изцяло, на практика да се построи отново. Скелето е монтирано, за да не тежи на самата сграда. Никой от скелето не е докоснал кулата, работите са се извършвали около нея по скелето. То дори не е било завършено.

- Как според вас се е случил пожарът?
- Казват, че е имало статуи, които са били свалени за ремонт. В долната си част те са били захванати за постаментите с олово, за да не се рушат. Преди пожара показваха как се свалят статуите с кран. За да се откачат обаче, е имало и работа с оксижен. Вероятно така е почнал пожарът, защото ако една капка олово падне върху дървото, може да тлее известно време и при вятър огънят да се разгори.

- Къде ще се премести сега Великденската служба?
- Великденската служба ще се премести в „Сен Пляси“. Църквата е по-голяма от „Нотр Дам“, но не е толкова известна. Там ще бъдат всички елити на Франция, както са се събирали преди в „Нотр Дам“.