Недостиг на оборудване, калпава инфраструктура и задушаваща бюрокрация, вариращи от порутени казарми със стени, подпрени с чували с пясък, до 66 инцидента, причинени от стандартен парашут, който не може да се управлява при високи скорости или при промяна на вятъра. Това установи комисия, проверяваща гераманската армия.

Отнема десет години, за да се подаде поръчка за модел шлем за пилот на хеликоптер, използван от САЩ от 90-те години на миналия век, седем години, за да се снабди медийният екип с модерни камери, и пет години, за да се накаже десциплинарно подофицер, използвал поздрава Sieg Heil.

Германските въоръжени сили, известни като Бундесвера, не са чужди на безпорядъка, тъй като в продължение на много години се притесняваха от недостатъчните инвестиции и бюрократичните ограничения. Канцлерът Олаф Шолц обеща да похарчи 100 милиарда евро за създаването на "способни и ултрамодерни" сили, които според него ще бъдат най-мощните конвенционални военни в Европа.

Въпреки това през последните месеци се наблюдава нарастващо разочарование от бавния темп на промяната. Досега са разпределени само 13 милиарда евро от фонда за превъоръжаване и редовният бюджет за отбрана не е в крак с инфлацията.

Въпреки че повечето оценки показват, че Бундесверът се нуждае от още поне 20 милиарда евро боеприпаси, за да изпълни основните си ангажименти към НАТО, само 1,1 милиарда евро са заделени за тази цел през 2023 г. Ева Хьогл, парламентарен комисар по въоръжените сили, каза, че ще вземете минимум 300 милиарда евро, за да модернизирате правилно Бундесвера и процесът ще продължи половин век при сегашната скорост.

Въпреки че тези всеобхватни финансови проблеми са познати, годишният доклад на Högl също така разкри дълъг списък от ежедневни провали, които смилат морала и бойната готовност в редиците, пишат от The Times.

Бившият депутат прекара 100 дни в пътуване до 70 германски военни обекта по света, интервюирайки 2343 служители относно техните оплаквания. Много от жалбите включваха основно оборудване, което беше забавено, дефектно или имаше недостиг от него. Уроците бяха рутинно отменяни в училището за подготовка на танкове на армията, тъй като имаше едва половината от необходимите превозни средства.

Военната болница в Улм нямаше интернет връзка, което означаваше, че чувствителните медицински устройства трябваше да се наблюдават непрекъснато на ръка.

Персоналът на микробиологичния институт на Медицинската академия, който се помещава в сграда в Мюнхен от 1936 г., трябваше да използва 28-годишен матричен принтер и остарял лабораторен хладилник, застрашен да се повреди всеки момент, което би ги принудило да прехвърлят проби, включително биологични опасности, за гражданско съоръжение.

Имаше широко разпространен недостиг на дрехи, като някои войници казаха, че трябва да получат лекарска бележка, ако искат да разменят неща, които са неудобни или с грешен размер.

Ненавижданата "Система за облекло 90" - стандартен набор от полеви униформи, въведени към края на Студената война, все още се използва, въпреки че персоналът предупреждава от десетилетия, че е податлив на студ и влага.

Мнозина казаха, че няма достатъчно "ABC" екипировка за защита срещу атомни, биологични или химически атаки, докато специализираната отбранителна единица ABC не е в състояние да купи обеззаразяващ материал поради съкращения на бюджета.

В продължение на седем години биологичната лаборатория ABC на Бундесвера в Зонтхофен, Бавария, успя да осигури само 32 от 200-те устройства, от които се нуждаеше, въпреки че всички те бяха лесно достъпни на търговския пазар.

Войските често казваха, че трябва да купуват собствено оборудване, като парашутистите си набавяха частно фенери или камуфлаж за каски, тъй като армията не ги осигуряваше.

IT служителите в служба на военноморската администрация трябваше да чакат месеци, преди да получат компютри. Медик, изпратен в Мали с екипаж на транспортен хеликоптер, не можа да комуникира с колегите си, тъй като Бундесверът не успя да му предостави радиооборудван шлем въпреки многократните искания.

Имаше и доста неприятности във военната бюрокрация. Един сержант от HR беше подложен на рутинна проверка за безопасност, която отне три години, през което време му беше забранен достъп до компютърната система на HR или да посещава работното си място без постоянен придружител.

Казармите на артилерийското училище в Идар-Оберщайн, по средата между Франкфурт и Люксембург, не са били ремонтирани от 60-те години на миналия век. Въпреки многобройните оплаквания относно неизползваемите бани и опасността покривите на хангарите за поддръжка да се срутят по всяко време, той трябва да бъде ремонтиран "в идеалния случай" до 2042 г.

Броят на новите заподозрени случаи на политически екстремизъм в редиците намаля леко миналата година от 226 на 203.

Въпреки това все още имаше десетки войници с очевидни неонацистки наклонности. Тази област привлича особено внимание, след като няколко настоящи и бивши членове на Бундесвера бяха арестувани в началото на декември в това, което прокурорите твърдят, че е осуетен крайнодесен заговор за сваляне на правителството и установяване на военна диктатура.

Извън този кръг един старши подофицер изпрати съобщение до други войници с изображение на комин с надпис: "S*** … колкото по-голям е евреинът, толкова по-топъл е салонът." Други войници бяха хванати да издълбават символи и руни на SS в бюрата, да използват нацистко козируване по време на националния химн или да твърдят, че "евреите са донесли чумата със себе си".

Други призоваха за опожаряване на бежански център, предложиха всички бежанци да бъдат застреляни и в един случай малтретираха небял войник като му казаха: "Робите са слуги, просто така стоят нещата."

Елитен офицер от специалните сили, който е известен с кражбата на боеприпаси и е организирал парти в казарми с неонацистки дет метъл и игра на футбол, включваща свинска глава, все още не е бил наказан шест години по-късно, според доклада.

Имаше и няколко обезпокоителни случая на малтретиране и тормоз.

В един от тях офицер, водещ клас по "заповеди и подчинение", подаде на жена войник пистолет и й каза да застреля един от другарите си.

Тя отказа, като каза, че не може да разбере дали е зареден. След това полицаят й даде пистолет P8 и повтори заповедта. Когато тя отказала за втори път, той сам насочил пистолета към войника и дръпнал спусъка, разкривайки, че огнестрелното оръжие не е заредено.

Докладът също така показа, че Бундесверът е много по-далеч от целта да достигне сила от 203 000 до края на десетилетието, от 183 000 днес. Числеността на личния му състав е намаляла незначително миналата година, като 21 процента от новобранците са напуснали службата през първите шест месеца.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук