В САЩ протича идеологическа революция - агресивната, войнстваща политкоректност изтласква умерения либерализъм. Това заяви сенаторът и председател на комисията по информационна политика на Съвета на Федерацията на Русия Алексей Пушков, цитиран от информационните агенции и "Фокус".

„Всъщност в САЩ протича революция, но не социална, а идеологическа: относително умереният либерализъм бива изместен от агресивна, войнстваща политкоректност. Това вече не е „отстъпка“ на традиционните консервативни сили към либералите с тяхното преклонение пред правата на малцинствата – това е вече оформена радикална идеология, провъзгласяваща идеен, а след това и социален терор по отношение на тези, които не подкрепят тези възгледи“, написа той в „Телеграм“.

Сенаторът отбелязва, че в САЩ се установява „диктатура на агресивната политкоректност“, а президентът на страната Доналд Тръмп, като носител на традиционните начала, става неин най-голям враг.

„Обявена му е политическа война не на живот, а на смърт. Тази радикална идеология вече е обхванала младото поколение журналисти и студентските кампуси, където се формира и откъдето излиза бъдещия– а и вече частично излезе сегашния политически елит на страната. Този елит ще бъде още по-малко толерантен към всякакви проявления на различни гледни точки от сегашния“, заяви политикът.

Привържениците на тази идеология, пише Пушков, призовават за „национална програма за де-фашизация на цялото население на САЩ по начина, приет след Втората световна война в Европа“.

„По думите на Род Дреер от The American Conservative, тези привърженици на агресивната политкоректност се застъпват за криминализиране на някои видове политически некоректни изявления; а след това ще настъпи времето да бъдат обявени за престъпни и политически некоректните мисли. И така, кръгът се затваря и Джордж Оруел отново влиза на сцената с пророческото си „1984“ и „полицията на мисълта“, каза той.

Пушков изрази мнение, че това ще бъде пряко свързано с външната политика на САЩ, която ще стане „още по-радикална“: първо, на ниво Конрес, а след това и на ниво изпълнителната власт.

Безредиците в американските градове избухнаха в края на май след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис. В редица градове в страната бе наложен комендантски час, включително в столицата на САЩ. В бази край Вашингтон бяха прехвърлени и допълнителни военни части.