Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Афганистан и са отбелязали колко е важно да се обезпечи стабилност и граждански мир в тази страна.

Те са поставили акцент върху приоритета да се реши задачата за борба с тероризма и наркотрафика, съобщава "Фокус", като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл, в което се отбелязва, че държавните глави са се договорили да засилят двустранната координация по проблемите в Афганистан.

Също така Путин и Ердоган са обсъдили сътрудничеството между страните в енергийния сектор. Освен това събеседниците са се договорили за допълнителни лични контакти, добавят от Кремъл.

На 15 август бойци на талибаните влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността президент според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и служители на дипломатическите си мисии.