Германският канцлер Ангела Меркел на срещата си с руския лидер Владимир Путин си обърка мястото, на което трябваше да седне. На кадри от срещата на полиците в рамките на форума на Г-20 в Осака се вижда как Меркел сверява часовника си с Путин, след което тръгва в погрешната страна. 

В този момент руският президент ѝ подсказва правилния път и я кани да седне от другата страна на масата. 

 

Трябва да се отбележи, че след преговорите между Путин и Меркел стана ясно, че страните са се договорили за бъдещо развитие на така наречения "Нормандски формат", посветен на решаването на конфликта в Източна Украйна. Освен това политиците са обсъдили въпросите на двустранното сътрудничество.  

Руският президент заяви, че е постигнат напредък към слагане на край на конфликта в Източна Украйна между подкрепяните от Москва сепаратисти и правителствените сили, предаде ДПА. Путин даде за пример освобождаването тази седмица на четирима бунтовници сепаратисти, които бяха държани от Украйна в продължение на няколко години. Киев нарече това жест на добра воля. Освен това Киев предприе по-помирителен подход към спора с конфискуването на три плавателни съда на украинските военноморски сили и залавянето на 24 души от екипажа им в Керченския проток край Крим през ноември, заяви Путин на заключителната пресконференция на срещата на върха на Г-20. 

Русия, която анексира Крим от съседна Украйна преди пет години, твърди, че украинските съдове незаконно са влезли в териториалните й води. Украйна смята Крим за своя територия.

Украинският президент Володимир Зеленски даде тази седмица сигнал, че е готов да работи с Москва за постигане на сделка за освобождаването на моряците. Той обаче намекна, че такова споразумение е възможно след парламентарните избори в Украйна на 21 юли.

Путин каза, че е възможно Русия да постави като условие на Украйна да признае, че нейни кораби са влезли в руски териториални води.