Руският президент Владимир Путин освободи от длъжност трима министри, както и пълномощния представител в Уралския федерален окръг /УФО/, се съобщава на сайта на Кремъл.

Става дума за министъра на транспорта Евгений Дитрих, министъра на природните ресурси и екологията Дмитрий Кобилкин и министъра на строителството Владимир Якушев. Предполага се, че последният ще замени Николай Цуканов на поста пълномощен представител на президента в УФО.

От своя страна премиерът Михаил Мишустин предлага на Държавната дума да избере генералния директор на Аерофлот Виталий Савелиев за транспортен министър. За министър на природните ресурси и екологията е предложен Александър Козлов, настоящ министър за развитието на Далечния изток и Арктика. За строителен министър кандидатурата е на Ирек Файзулин, настоящ заместник-министър.

Предвиждат се и други правителствени рокади. Мишустин предлага за вицепремиер да бъде назначен енергийният министър Александър Новак, а на негово място да бъде избран Николай Шулгинов, шеф на „РусГидро“.

Настоящият ръководител на Фонда за развитие на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков е предложен за министър със същия ресор.

Владимир Путин по-рано подписа конституционен закон за правителството, който уточнява нова процедура за съставяне на правителството.

Сега вече президентът ще може да назначава премиера едва, след като кандидатурата е утвърдена от Държавната дума. В същото време,ако депутатите три пъти отхвърлят кандидатурата, президентът може самостоятелно да назначи премиера.