Кризите в света възникват в резултат на опитите на различни държави да заменят закона с диктат, а международните норми с националната юрисдикция на отделни държави или групи държави, каза руският президент Владимир Путин по време на обръщение към участниците в Десетия Петербургски международен правен форум, цитиран от международни медии.

Путин подчерта, че тези страни, които претендират за изключителни права и във вътрешната си политика превишават закона, нарушават такива понятия като неприкосновеност на собствеността, свобода на словото.

“Има и по-радикални оценки за премахването на самото понятие за международно право. Принципно не съм съгласен с тези заключения. Разбира се, системата на международното право трябва да се развива, но няма нужда, както се казва, да се бърка причина и следствие”, каза Путин.

Без да споменава имена Путин посочи че “някои държави умишлено отказват справедливостта, добросъвестността, равенството и хуманизма, които са основни правни принципи”.

Днес много хора казват, че законът вече не е в състояние да се справи с проблемите и предизвикателствата на нашето време, бурните и фундаментални промени, посочи руският президент. Според него господството на една държава или група държави на световната сцена е опасно и генерира големи, системни рискове.

Путин подчерта, че в един многополюсен свят не трябва да има място за неравенство, дискриминация на държави и народи, и в тази връзка Русия се застъпва за практическото прилагане на международно-правния принцип за суверенно равенство на държавите и правото на всеки на своя собствен модел на развитие.

Руският президент заяви, че Западът цинично използва милиони украинци като разходен материал в своите геополитически игри и опити да овладее Русия.

Руският държавен глава отбеляза, че вижда в модела на либералния глобализъм "осъвременено издание на неоколониализма" и счита, че Западът използва Украйна, за да възпира Руската федерация в желанието й да се развива на основата на традиционните ценности.

"Този ​​модел все още е същото актуализирано издание на неоколониализма и нищо друго, свят в американски стил, свят за елита, в който правата на всички останали просто се нарушават", каза руският президент.

Той отбеляза, че ясно потвърждение за това е съдбата на много народи и страни от Близкия изток, а днес - на милиони украинци. По неговите думи, желанието на Запада е да попречи на Русия да се развива с темпото, от което се нуждае.