Съединените щати отказаха да помогнат на Володимир Зеленски, който получи заплахи от украински радикали заради „намеренията му да започне да изпълнява Минските споразумения", това каза пред сп. Nation американският историк, философ и лингвист Ноам Чомски.

Според него в началото на президентството си Зеленски твърди, че се застъпва за мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

"Това би означавало някаква федерализация на Украйна с предоставяне на определена автономия на Донбас, което те и искаха. Нещо като Швейцария или Белгия. Зеленски беше възпрепятстван да направи това от десни милиции, които го заплашиха да го убият, ако настоява сам", заяви Чомски. И добави, че според него Белия дом не е реагирал на случващото се.

"Той можеше да продължи да отстоява позицията си, ако имаше поне някаква подкрепа от Съединените щати. САЩ отказаха. Никаква подкрепа, нищо - той просто беше хвърлен на милостта на съдбата, в резултат на това трябваше да отстъпи", добавя още историкът.

Чомски заяви също, че вместо това Вашингтон е избрал политика на постепенно интегриране на Украйна във военното командване на НАТО и ситуацията се влошава от идването на власт на Джо Байдън.

Превод: БЛИЦ