В Русия има две „пределни“ дати за края на войната срещу Украйна и те са свързани с вътрешни събития.

Според  заместник-ръководителя на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, става въпрос за изборите в Руската федерация и 100-годишнината от създаването на Съветския съюз, каза той в интервю за РБК-Украина.

Скибицки отбеляза, че сега Кремъл активно обсъжда по-нататъшни действия в Украйна и по-специално по отношение на временно окупираните територии.

Според украинското разузнаване, Кремъл иска да сложи край на войната преди 11 септември, когато в страната ще се проведе гласуване.

Русия ще се гласува и на тази дата могат да бъдат повдигнати въпроси за "референдуми" или други мерки за присъединяване на окупираните територии към Русия, за създаване на квазидържавни образувания като "Херсонската народна република" или за обединяването им с Крим.

"В момента върху всичко това работят политическите технолози на Руската федерация, активно се изучават нашите територии, социалната ситуация и какво да се прави с тях като цяло - да се интегрират или да не се интегрират. Това е дилема. Но първата дата е 11 септември”, заяви той

Другата важна дата за Москва, по думите на Скибицки, 30 декември, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на СССР.

„Но всички по-нататъшни развития на събитията ще зависят от това колко успешни ще бъдат те и доколко няма да позволим плановете им да бъдат реализирани“, отбеляза Скибицки.

"Всичко ще зависи от здравословното му състояние. Но това е и въпрос на 2-3 години. Следователно времето е в ръцете на обитателите на Кремъл и те разбират това. Дори ако вземем предвид населението, ресурсите на Руската федерация са много повече", добави Скибицки.

Според него заплахата от страна на Беларус остава висока, доколкото съюзникът на Владимир Путин, е предоставил територията си за разполагане на военни сили и съоръжения. Факт е, че на територията на Беларус все още има руско военно присъствие.

На първо място това е авиационният компонент. Става дума за самолетите Су-34 и Су-30, има едно подразделение на ракетната система "Искандер", което периодично се придвижва към границата с Украйна. В началото на войната именно тези подразделения нанесоха удари по украинските територии и вероятността отново да бъдат задействани остава висока. Още преди началото на войната бяха разположени комплексите С-400, влязоха С-300.