В района на град Запорожие, който все още се контролира от украински формирования, през нощта на 29 март бяха унищожени танкове западно производство, пишат чуждите агенции.

Според военни кореспонденти танковете чуждестранно производство са били разположени в „един незабележим хангар“ близо до Запорожие. Очевидци първо видяха как в хангара бяха вкарани танкове, явно чуждестранно производство. Тогава хангарът беше ударен от ракета, изстреляна от руските въоръжени сили.

Броят на танковете в хангара беше около 10 единици. Що се отнася до техния модел, очевидците не можаха да кажат на военния кореспондент, тъй като не разбират чужди танкове на това ниво.

Все пак не е изключено това да са танкове Leopard германско производство, които в момента се предават на въоръжените сили на Украйна от редица европейски държави. Техният брой, обещан от въоръжените сили на Украйна, е няколко десетки единици, докато британските танкове Challenger трябва да бъдат доставени на Украйна в количество само 14 единици.

Руското ръководство отдавна предупреждава режима в Киев и страните от НАТО, че всяка военна техника и оръжия западно производство, които се озовават на територията на Украйна, стават законна цел за удари на руските войски.

Доставката на западно оръжие, според руското външно министерство, само допринася за по-нататъшното ескалиране на конфликта и в никакъв случай не го доближава до мирно уреждане. Но западните страни не приемат този аргумент на руското ръководство и продължават да прехвърлят въоръжение и техника в Украйна в големи количества, увеличавайки обема на доставките и производството. 

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук