Турски военен беше убит в сирийската провинция Идлиб при бомбардировка на сирийските правителствени сили. Това е 16-ата жертва сред турските военнослужещи в Идлиб за месец.

Атаката идва на фона на разговор между министрите на отбраната на Русия и Турция за стабилизиране на ситуацията в провинцията - последният бастион на бунтовниците в Сирия.

Загиналият турски войник е бил танков механик от Газиантеп. Турция изпрати южно от границата си със Сирия хиляди военнослужещи и военно оборудване, за да противодейства на натиска на сирийската армия, подкрепяна от Русия, за връщане на контрола върху провинция Идлиб.

В телефонен разговор министрите на отбраната на Русия и Турция - Сергей Шойгу и Хулуси Акар са обсъдили ситуацията в Идлиб, съобщиха от руското Министерство на отбраната, но не дадоха повече подробности.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Турция не е в състояние да изпълни ключови ангажименти, поети с руско-турския меморандум от септември 2018 година, които предвиждат да се разграничат терористите от въоръжената опозиция, която е готова за диалог с правителството в Дамаск в рамките на политически процес за мир в Сирия.

Междувременно сирийското транспортно министерство обяви, че отваря за движение основната магистрала между столицата Дамаск и опустошения от войната град Алепо.

Това стана възможно, след като силите на Башар Асад успяха да изтласкат бунтовниците в Северозападна Сирия с подкрепата на Русия.

Победата е стратегическа за режима в Дамаск, тъй като си върна контрола върху пътя, свързващ двата най-големи града в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!