Детайлите от специален план за реформиране на украинските институции и борба с корупцията като условие за получаване на военна помощ от Запада се разкриват в доклад, до който достъп са получили журналисти от Politico, пише focus.ua.

В документа, озаглавен Integrated Country Strategy, са описани различни цели пред Украйна и сроковете за изпълнението им, предложени от редица държавни ведомства на САЩ, включително Министерството на отбраната (Американското правителството изготвя подобни стратегии за много страни на всеки няколко години).

Секретната версия на документа е три пъти по-голяма от публично достъпния план от 22 страници, който Държавният департамент публикува преди около месец на уебсайта си.

Фактът, че наскоро украинският президент Володимир Зеленски отстрани няколко високопоставени служители от постовете им, е сигнал, че се вслушва в съветите на САЩ и Европа, отбелязват журналистите.

Представител на Държавния департамент не споменава дали Вашингтон е споделил пълната версия на стратегията с Киев. Не е известно и дали съществува напълно секретна версия на документа.

Уилям Тейлър, бивш посланик на САЩ в Украйна, заяви, че много обикновени украински граждани вероятно биха приветствали подобна стратегия, защото са изморени от корупционната епидемия в страната.

По думите му, всичко е наред, „стига да не застава на пътя на помощта, която им предоставяме, за да спечелят войната“.

Сред целите се споменават и доставките на военно оборудване и подготовката на военнослужещи.

В секретната версия, отбелязват журналистите, също така се говори за съдействие в реформирането на националния апарат, отговорен за сигурността, „децентрализацията, изпълнението на задачи, свързани с риск“ и намаляването на „възможностите за корупция“.

Готвят Украйна за влизане в НАТО

Въпреки че НАТО не бърза да приема Украйна в състава си, в американската стратегия се споменава желанието украинската армия да се адаптира към стандартите на НАТО.

За това, че се полагат конкретни усилия в тази насока, говори фактът, че в секретната версия на документа се споменава за „формирането на корпус от младши офицерски и сержантски състав в съответствие със стандартната доктрина и принципи на НАТО“.

Отбелязва се също, че дори форматът и съдържанието на документите на Министерството на отбраната на Украйна трябва да „отразяват терминологията на НАТО“.

Една от упоменатите цели в стратегията е създаването на „план за съпротива на национално ниво“.

Очакват се ответни военни действия от страна на обикновените украинци, в случай че Руската федерация завземе още територии. Други подробности за това обаче липсват.

Производство на украинско оръжие

САЩ също така искат Украйна да произвежда повече военно оборудване.

„Отбранителната индустрия на страната трябва да поддържа основните нужди“, се казва в американската стратегията.

Американците, изглежда, са загрижени от ниските стойности.

„Деолигархизацията, особено на енергийния и минния сектор, е ключов принцип за изграждането на по-добра Украйна“, се казва в публично достъпната част на стратегията. В секретната й част се споменава, че украинското правителство трябва „да извърши значителни реформи, които ще децентрализират контрола върху енергийния сектор“.

Споменава се, че САЩ помагат на Сметната палата на Украйна да разшири работата си по отношение на одита и други дейности, за да може пряко да следи финансовата подкрепа от страна на Съединените щати.

Връщането на „Алфа банк“ в частни ръце

Посочва се още, че САЩ помагат на секторите здравеопазване и киберсигурност в Украйна, както и усилията на правителството за справяне с антимонополното законодателство и увеличаването на данъчните приходи.

В класифицираната част на документа се съдържат призиви за увеличаване на издаването на кредити, за да се насърчи разрастването на бизнеса и да се намали ролята на държавата в банковия сектор.

Един от забележителните крайъгълни камъни в тази посока е „прозрачността по отношение на връщането на „Алфа Банк“ в частно владение“.

Английски език

В стратегията става въпрос не само за запазване на западния вектор в Украйна, но и за развиване на специални връзки със САЩ. Английският език е един от начините за постигане на това.

Съединените щати предоставят техническа и друга подкрепа на украинското Министерство на образованието за подобряване на качеството на преподаването на английски език. Уроците по английски също трябва да помогнат за реинтеграцията на украинците от окупираните от Русия територии.

Освен това САЩ планират да открият дипломатически мисии и в други градове освен в Киев - в Лвов, Одеса, Харков и Днепър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук