Трудно е да се намери по-загадъчно и потайно животно от котката. В САЩ са оценили поведението на това същество и затова са решили да създадат котка-киборг, която да шпионира врага, съобщават световните издания.

През 60-те години на миналия век Централното разузнавателно управление на страната е имплантирало микрофон в ушния канал на котка и радиопредавател в основата на черепа й. След това е започнало да обучава животното на различни команди. Тази информация е получена от различни разсекретени документи.

Проектът на американците бил приключен от преминаващо такси, което ударило котката по време на първия тест. Мисията се наричала Operation Acoustic Kitty. С помощта на хитрия план се смятало, че ще е възможно свободното проникване в съветските посолства и дори в Кремъл.

В различни документи се описва как котката е била обучена на слухови команди. Имплантирането на приемо-предавателни устройства в тялото на животното всъщност показва, че е бил създаван истински киборг. Разработката отнела много време, усилия и пари.

Отначало на проекта са възлагани големи надежди, но в крайна сметка той бил сметнат за безполезен. 

Превод и редакция: БЛИЦ