Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси е обвинил първия секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на СССР Никита Хрушчов за смъртта на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди.

Изданието New York Post съобщава за това с позоваване на съвместна книга на Улси и генерал-лейтенант от външното разузнаване на комунистическа Румъния Йон Пачепа „Операция Дракон: Тайната война на Кремъл срещу Америка“

Според авторите, Лий Харви Осуалд, който уби Кенеди, е бил сътрудник на КГБ. Твърди се, че Съветският съюз е вербувал мъжа през 1957 г., докато служел в американския флот в Япония.

След като американецът изпълнил поредица от тайни мисии, Хрушчов „лично му заповядал“ да ликвидира президента на САЩ.

"Въпреки че Осуалд е ​​искал да остане в Съветския съюз, той в крайна сметка е бил убеден от властите да се върне в САЩ, за да убие Кенеди, когото Хрушчов презирал. Осуалд ​​се е оженил за момиче от СССР и е изпратен обратно в Щатите през юни 1962 г.", се казва в книгата.

По-късно обаче съветските власти „променили решението си“ относно това да убият Кенеди и на Осуалд ​​било казано да се откаже от плана. Но той "е изпитвал сляпа любов към СССР" и не се е подчинил на заповедта, твърдят авторите.

В същото време в книгата се уточнява, че всички доказателства за тези твърдения се съдържат в 26-томния доклад на комисията на Уорън, но той е толкова „шифрован“, че все още никой не е разбрал какво пише там.

Един от най-популярните американски президенти Джон Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г. Когато конвоят на държавния глава се е движел по улиците на Далас, той е прострелян няколко пъти.

Полицията арестува Лий Харви Осуалд ​​по подозрение за убийство. Няколко дни по-късно той е застрелян в полицейския участък от жителя на Далас Джак Руби. 

Превод и редакция: БЛИЦ