Ако кафето ви се разлее по време на полет и ви изгори, то авиокомпаниите ще трябва да ви плащат обезщетение. Това се посочва в тълкователно решение на съдът на Европейския съюз. В него се казва, че самолетна компания може да бъде държана под отговорност, ако пътник е пострадал от топла наптик. 


Това се отнася и за случаи, когато турболенция или друг фактор, свързан с полета, не са причина за разлятото кафе, съобщава „Политико“.

Съдът поясни, че подобни казуси не трябва да се свързват с въпроси, които обикновено се асоциират с въздушния транспорт, за да има основание пътник да потърси обезщетение.

Решението е свързано с австрийски случай. Потърсена е финансова компенсация за момиче, което е било залято с кафе по време на полет. Кафето е било на баща й. Те са летели от Палма де Майорка до Виена, когато чаша с горещо кафе на масата се е разляла. Не е ясно дали инцидентът е в резултат на проблем с масата или от вибрациите на самолета.

Фалиралата австрийска компания Niki се аргументира, че случаят не може да се възприема като инцидент според международните правила, защото не може да се свърже с опасност, която обикновено се асоциира с летенето.