Бившият държавен секретар на САЩ Лорънс Игълбъргър предсказал конфликт в Украйна през януари 1993 г. Медиите обърнаха внимание на пророчеството на политика, работил по време на управлението на Джордж У. Буш, предават световните агенции.

Игълбъргър оставил на своя "заместник" съобщение за "най-опасния сценарий" - конфликта с Украйна. Според Московски комсомолец предсказанието на Игълбъргър може да се нарече пророческо и мистично.

„Други потенциални проблеми включват въоръжен конфликт между Русия и някоя от държавите от нейната периферия, [конфликт] с Украйна не е най-вероятният, но със сигурност най-опасният сценарий“, казал политикът.

Тогава най-важният „бивш съперник“ на САЩ от „Втория свят“ беше Русия. Игълбъргър говори отделно за „най-надеждната гаранция за нашата сигурност“.

„Може би най-критичният тест за нашето партньорство с Европа и Япония след края на Студената война е да помогнем на нашите бивши съперници във Втория свят да станат плуралистични, пазарно ориентирани, отговорни членове на международната общност“, казал Игълбъргър. Лорънс Игълбъргър също прогнозирал през януари 1993 г., че "еволюцията на конфигурацията на властта в Евразия" ще определи дали ще се появи заплаха за американските интереси.

Политикът посъветвал новата американска администрация да изгради политика спрямо Русия. Ингълберг предупредил, че властите трябва да предложат на руснаците „щедра помощ“ или историята „няма да бъде благосклонна към нас“.

„Трябва да работим с други донори, за да подкрепим икономическите реформи и да отворим външните пазари в области, където руснаците могат да бъдат конкурентоспособни“, добави политикът.

Държавният секретар на САЩ говори конкретно за това на кого точно трябва да помогнат. Става въпрос за Борис Елцин или неговите "заместници". Според Ингълберг е било необходимо да се помогне на Русия да не допусне конфликтът да кипи в "периферията".

Експертите отбелязват, че въпреки че Лорънс Игълбъргър е оставил предупреждение, САЩ не са се вслушали в него. След като напусна поста си, Лорънс почина през 2011 г. на 80-годишна възраст.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук