Националната комисия на Бразилия по етика на научните изследвания (CONEP) разследва смъртта на около 200 пациенти, приети в различни болнични центрове и участвали – съзнателно или не – в изпитване на експерименталното лекарство срещу COVID-19 проксалутамид, съобщава испанският ежедневник El Pais., пише Фокус.

Разкриването на скандала отнема месеци. През февруари 2021 г. 71-годишна жена започва да проявява симптоми на инфекция с коронавирус, които налагат приема й в болница в Итакоатиара в бразилският щат Амазонас.

Дни по-късно жената става „опитно зайче“ в нередовно тестване на проксалутамид, експериментално лекарство, използвано за някои видове рак, при пациенти с COVID-19. Но нито тя, нито нейните роднини знаели, че тя е част от експеримент. Уточнява се, че американското лекарство не е регистрирано в Бразилия и не се прилага на пациенти в страната.

Въпреки това лекарите й изписват препарата и натоварват близките й с отговорността да следят тя да го приема. „Веднага след като започна да приема лекарството, тя почувства недостиг на въздух“, казва нейната племенница. Последвали и други проблеми – пулс, достигащ до 170 удара в минута, кръв в урината, синини по краката и диария. „Не ни казаха какво е това лекарство или че става въпрос за проучване.

Те ни дадоха само документ, който ние подписахме, защото се доверяваме на лекарите“, разказва роднината на жертвата. В крайна сметка месец по-късно 71-годишната жена издъхва.

Тя обаче не е единствената жертва на тайното проучване с проксалутамид. CONEP изчислява, че сред участниците в експеримента е имало най-малко 200 смъртни случая, като никой от които не е бил адекватно анализиран.

CONEP е орган на Министерството на здравеопазването, който наблюдава протоколите за изследвания с хора.

Комисията е разрешила проучването с проксалутамид по-рано тази година, но отбелязва, че в това, проведено в щата Амазонас, са участвали повече хора, отколкото е било първоначално одобрено (645 участници, като разрешеният брой е бил 294)., И е проведено с „тежко болни пациенти в интензивно лечение“, което също не е било разрешено.

„Има индикации за нередности в изследването, както и за нарушения на действащите разпоредби за етиката при изследванията с хора“, се посочва в документа, подписан от координатора на CONEP Хорхе Венансио на 3 септември.

Комисията е получила сигнали за нерегламентирани експерименти още в няколко града в щата, нито един от които не е бил официално одобрен за провеждане.

На 9 октомври изследователи от Латиноамериканската и Карибска мрежа за биоетично образование на ЮНЕСКО публикуваха документ, в който посочват, че това може да бъде един от „най-сериозните епизоди на етични нарушения“ и „нарушаване на правата на човека“ на пациентите в историята на Латинска Америка.

„Спешно е, ако се докажат нередностите, всички участващи лица - включително екипите за разследване, отговорните институции и националните и чуждестранните спонсори - да бъдат разследвани и да се изискват етични и правни отговорности“, се казва в текста.

Доктор Флавио Кадеджани, отговорен за изследването, отговори в бележка, че твърденията на изследователите от ЮНЕСКО „се основават на фалшиви предпоставки“. „Тестваното лекарство не е предизвикало сериозни нежелани реакции“, уверява той.

Според лекаря Националната комисия по етика се опита да омаловажи проучването „след интереса на президента Жаир Болсонаро към проксалутамид“, косвено обвинение, че здравната агенция е реагирала по политически причини.

Болсонаро посочи лекарството като възможно ефективно лекарство срещу COVID-19 на 18 юли. „В крайна сметка, ако имаше и най-малкото подозрение, че проксалутамид е причинил смъртта на някого, CONEP никога нямаше да одобри абсолютно друго проучване с лекарството“, твърди той.