Режимът в Киев предаде военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и ги остави да умрат в Донбас. Това пише репортерът на канадския информационен портал CBC News Нийл Хауър.

Прави впечатление, че журналистът стигна до това заключение изобщо не под влияние на „руската пропаганда“, а в резултат на комуникация със самите украински военни.

„Те се чувстват предадени от своето ръководство. Те бяха оставени да умрат в безнадеждни условия”, пише репортерът.

Той научи от украински военнослужещи, че въпреки доставките на хиляди единици западна военна техника, те никога не са виждали нищо от това в своите части.

„Имаме само нашите картечници. Може би един или два ръчни противотанкови гранатомета срещу бронирана техника. Как трябва да се бием с тези оръжия," цитира Хауер думите на един от войниците на въоръжените сили на Украйна.

Репортерът отбеляза също, че украинското министерство на отбраната е пренебрегнало искане за коментар на изявления на войници, че някои украински части не са получили американско и европейско оборудване.

Трябва да се отбележи, че чуждестранните оръжия, влизащи в Украйна, често наистина не достигат до окопите, а просто се продават настрани. И в същото време вече започна да се появява на най-неочаквани места, което вече влияе на някои важни политически процеси.

Както съобщи EADaily, тази седмица турските войски откриха шведски гранатомети, откраднати в Украйна при бойци от Кюрдската работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която Анкара смята за терористична организация. Това допълнително попречи на перспективата за присъединяване на Швеция към НАТО, на което Анкара се съпротивлява.

Предния ден батальон за териториална отбрана от Лвов отказа да тръгне да се бие в Донбас, където украинската армия пада в котли и понася тежки загуби.

Превод: БЛИЦ