Първите „видими резултати“ от контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна на окупираните територии на Херсонска област ще бъдат през август. Това заяви пред „Ройтерс” началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Кирило Буданов, пише УНИАН.

По думите му, контраофанзивата там ще бъде трудна, но не и невъзможна. "...от август трябва да очакваме видими резултати от военната дейност на Украйна. Просто изчакайте малко и ще видим какво ще донесе", заяви Буданов.

"Както виждате, някои събития вече се случват. Те не са значими, но се случват", добави той.

Според Буданов контранастъплението ще зависи от различни фактори, по-специално от наличието на достатъчно добре оборудвана концентрация на сили в Украйна, която, по думите му, ще зависи от помощта, която Киев ще получи от чуждестранните партньори.

Рой изрази увереността си, че Украйна не трябва да чака чудо и трябва да отвоюва своите територии с помощта на контраофанзива.

Прогнозата му за края на войната също е оптимистична:"Украйна ще се върне към границите си от 1991 г. и ние не разглеждаме никакви други сценарии. До края на годината активните военни действия ще спаднат почти до нула. Ще възобновим контрола над нашите територии в обозримо бъдеще”, каза Кирило Буданов.