Съединените щати прехвърлят технологията FrankenSAM на Украйна за обновяване на съветските системи за противовъздушна отбрана, които биха могли да защитят няколко големи града в бъдеще. Това заяви военният експерт на Defence Express Иван Киричевски по телевизия "Еспресо".

„Проектът FrankenSAM предвижда адаптиране на съветските зенитно-ракетни системи и ракети, които може би вече са изчерпани, към американски ракети“, обяснява той.

Експертът дава пример, че по този начин комплексите "Бук" се адаптират за ракети AIM-7.

„Може би те имат малко по-лоши характеристики от съветските ракети, но пък ги има“, подчертава Киричевски.

Според него с помощта на AIM-7 е възможно да се свалят "Шахеди", крилати ракети и въздушни цели в близост до фронтовата линия.

Експертът казва, че наличието на пускови установки не е достатъчно. Оръжията трябва и да се поддържат.

„И точно затова Пентагонът прехвърли тези технологии“, обяснява Киричевски.

Той подчертава, че в рамките на FrankenSAM САЩ прехвърлят на Украйна технологии на стойност десетки, а може би и стотици милиони долари.

"Проектът FrankenSAM по принцип е революция в областта на противовъздушната отбрана. Това е така, тъй като никой не е правил серийно адаптиране на американски ракети към съветски комплекси, имаше само отделни точкови проекти в страните от Източна Европа, които не бяха реализирани", отбелязва експертът.

В същото време Украйна, според него, вече е реализирала такъв проект и скоро ще има структура за обслужване на съветските комплекси. Киричевски предположи, че в бъдеще това ще помогне напълно да бъдат защитени няколко големи града от атаки.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук