Лаура Кьовеши, бивш главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция на Румъния (НАД), бе обвинена в четвъртък, 7 март,за втори път, след няколко часа изслушвания в новия отдел за разследване на магистрати, пише румънското англоезично издание Romania Insider, цитирано от Агенция "Фокус".

Кьовеши е обвинена в несправедливи репресии и участие в организирана престъпна група в рамките на НАД по дело, в което са обвинени и двама бивши прокурори от НАД в Плоещ, Мирча Негулеску и Лучан Оня.

Кьовеши заяви, че този нов случай срещу нея е просто още една фаза от кампанията за тормоз срещу нея. Тя добави, че прокурорите на отдела за разследване на магистрати не уважават правата й, тъй като са й повдигнали обвинение по това дело, без да й позволят адвокат или пък да види документите, въз основа на които е обвинена. Тя също така заяви, че не е извършила нито едно от престъпленията, за които е била обвинена.

Кьовеши добави, че новият отдел я е призовал за изслушвания по друго дело, по което е обвинена по-рано тази година във връзка с екстрадирането на лице, осъдено за измама.

Бившият ръководител на НАД заяви, че неотдавнашните разследвания, насочени срещу нея, са свързани с нейната кандидатура за позицията на главния европейски прокурор. Румънското правителство лобира в чужбина, за да предотврати назначаването на Кьовеши.