"Не, въобще няма двоен аршин. Изобщо. И две категории хора. И две Европи. Ще си чакат нашите бизнеси и превозвачи като гламави по границите, губейки пари и конкурентоспоспособност."

Това написа във Фейсбук икономическият и политически анализатор Кузман Илиев. Поводът за думите му е новината от по-рано днес, че Европейския съвет реши да не допусне България до Шенгенското пространство.

"Малко им беше гилотината на “закона Макрон”, дето ги върна в първи клас - да кръстосват наляво-надясно като “луди Ленчета” само и само транспортният сектор във Франция да няма главоболие с конкуренцията.

Демерджиев с първи думи след секирата за Шенген, която попари цяла България!

Ще си се натрупват тук анклави от мигранти всякакви - малко ли кризи решиха висшестоящите ни партньори: то не беше Либия, не беше Сирия, не беше и сегашната драма в Украйна, която зимата тепърва ще се разгръща в хуманитарна катастрофа, за която пак ще плащат ошушканите европейски граждани", категоричен е експертът.

"Ама къде е евросолидарността в криза - нали натискът по границите е върху страни-членки като нас - погубени животи на граничари и полицаи, огромни средства, техника. Пазим външната граница на всички все пак - да им е спокойно в Амстердам и Париж на другарите ни. Що така ни режат?!

Официално: ЕС излезе с решение за България и Шенген

Нали чинно клекнахме да си продадем историята и идентичността, а сега да правят планове да ни завладяват “македонците” - културно, че и военно, да ни побийват, палят и стрелят. Забавно. Та нали първи скочихме срещу “превалутирането” за газа, коленопреклонно си затворихме 4 блока от Козлодуй, а сега и половината от енергийния ни микс гласим - въглищните централи и мини. И накрая това.

Тъпо, но и закономерно. Никой не се съобразява с натегачи, които не пазят собствените си достойнство, живот и историческо богатство. От забавно, стана гротескно, сетне тъжно - идва ред на гнева и конкретни действия по възбуждане на дълбоко скритите ни морални заложби и себеуважение като народ", завърши Кузман Илиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук