Русия планира да изпрати войски в Арктика, пише вестник “Комерсант”.
Съгласно текста на документ, който утвърждава основите на държавната политика на Русия в Арктика до 2020 г. и в по-далечна перспектива, публикуван на сайта на Съвета по сигурността на Русия, сформирането на войски на територията на руската част от Северния Ледовит океан ще обезпечи “военната сигурност в различни условия на военно-политическата обстановка”.
Войските, които ще бъдат разположени в арктическия регион, ще се заемат с оптимизация “на системата за комплексен контрол на ситуацията в Арктика, включително пограничен контрол на пропускателните пунктове на държавната граница на Русия”.
В документа се посочва, че в рамките на овладяването на арктическия регион ще бъде създадена система за брегова охрана на Федералната служба за сигурност /ФСС/. Сред основните й задачи се посочват “сътрудничество с пограничните ведомства в борбата с тероризма по море, пресичането на контрабандна дейност, незаконна миграция, охрана на водните биологични ресурси”.
Проектът ще се реализира на три етапа. Първият ще бъде осъществен до края на 2010 г., вторият – през 2011-2015 г., а третият – през 2016-2020 г. През това време Русия възнамерява “да запази ролята си на водеща арктическа държава” и да подготви всичко необходимо за правното оформяне на външната граница на арктическата зона на Русия.
ЛентаРу припомня, че в най-скоро време Русия ще внесе искане в ООН за присъединяване на хребетите Ломоносов и Менделеев към нейния континентален шелф. За изучаването и охраната на прилежащите към територията на Русия арктически райони на шелфа в региона ще бъдат изпратени подводници от Северния флот на ВМФ на Русия. /БЛИЦ