Специалните служби на Руската федерация подготвят голяма кибератака срещу партньорите на Украйна чрез свързани с тях хакери. Канадският център за комуникационна сигурност призова за „повишено ниво на бдителност“.

„Наясно сме с информацията за засилване на усилията на свързани с Русия хакери, които се опитват да компрометират или пречат на съюзниците на Украйна в отговор на тяхната подкрепа за украинското правителство“, каза говорителят на Центъра Еван Короневски, цитиран от УНИАН.

Представител на канадската разузнавателна агенция, отговарящ за външното електронно разузнаване, подчерта, че към днешна дата все още не е установено увеличение на случаите на кибератаки срещу канадското правителство.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) предупреди гражданите за нова кибер опасност от руски хакери. Те се опитали да наблюдават украинците през Wi-Fi.

По-рано руска хакерска група, известна като Cold River, атакува три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ. Журналистите не успяха да установят защо именно тези лаборатории са били нарочени, нито дали атаките са били успешни.

В същото време украинските правоприлагащи органи смятат някои руски кибератаки срещу критична и гражданска инфраструктура за военни престъпления.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук