Официален Киев се оказа в доста неловко положение. В украинската столица твърдят, че постоянно отразяват атаките на „руския агресор”, а в Пентагона отговарят: „Не вярваме!”. Няма съмнение, че новото американско военно ръководство много по-трезво гледа на случващото се в Донбас, отколкото екипа на Барак Обама, пише "Руская весна".
В Пентагона при това специални подчертаха, че са силно притеснени от ръста на напрежението в Източна Украйна. Освен това, там отказват да приемат без доказателства, че за всичко е виновна Москва. Също така, американците започнаха да споделят с обществеността своите разузнавателни данни. Благодарение на това стана ясно, че от руска страна Вашингтон нарушения не вижда.
 
„Мога ви кажа, че не виждаме никакви мащабни движения на руски сили, които биха свидетелствали, че са част от нещо още по-голямо”, каза говорителят на Пентагона Джеф Дейвис, цитиран от ЕФЕ.
 
От Пентагона също отбелязаха, че, според тях, конфликтът в Източна Украйна може и трябва да бъде решен само по мирен път. „Минските споразумения са единственият начин за преодоляване на конфликта по мирен път”, подчерта Дейвис.
 
Толкова много послания от Вашингтон Киев не е получавал отдавна. Първо, новата администрация на Доналд Тръмп еднозначно посъветва украинските власти да внимават какво говорят. Тоест, ако екипът на Порошенко иска да обвинява някого за нещо, то нека първо да представи доказателства
 
Второ, Пентагонът много спокойно обясни, че много внимателни следи действията на всичките страни в конфликта. Включително и тези на ВСУ. И, трето, на Киев бе ясно заявено: Вашингтон повече не иска гражданска война в Донбас.
 
Остана само да се изяснят две неща: ще си направят ли в Киев вид, че не са разбрали американските послания, и какъв ще бъде разговорът на Тръмп с „неразбираемите”?

Превод и редакция: БЛИЦ