Летци от руската корабна авиация ще проведат временни тренировки на китайския самолетоносач „Ляонин" (Liaoning). Както съобщи bmpd с позоваване на излизащото в Шанхай авиационно списание „Авиационни новини”, Русия и Китай водят преговори по въпроса.
Според изданието, става дума за пилотите от два изтребителни полка от авиацията на Северния флот. Техните полети няма да са възможни, докато продължава ремонтът на авионосния крайцер „Адмирал Кузнецов”. „Ляонин” практически е еднотипен на него.
 
Китайската страна се отзовала на молбата и сега се водят детайлни разговори. Споразумението ще бъде сключено на пазарна основа.
 
Предполага се, че руските летци ще пристигат в Китай на групи по 4-6 екипажа със своите самолети Су-33 и МиГ-29КР/КУБР и ще извършват по няколко излитания и кацания на палубата на „Ляонин”.
 
БЛИЦ отбелязва, че планираното споразумение не е уникално и отразява достатъчно разпространената световна практика пилоти от палубната авиация на една страна при излизане от строя на единствения самолетоносач летят в друга страна: например аржентинските палубни пилоти летят от бразилски авионосци, бразилски – на френския Charles De Gaulle, а след като той влезе за среден ремонт френските летци отиват на стаж във ВМС на САЩ.
 
Превод и редакция: БЛИЦ