Съюзниците на Украйна трябва да отговорят на обявяването на мобилизация в Русия не само с думи, но и с действия.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в Twitter изброи пет стъпки, които партньорите трябва да предприемат в отговор на действията на Кремъл, пише Униан.

Така че отговорът на съюзника трябва да включва:

активизиране на срещата на Контактната група за отбраната на Украйна - "Рамщайн";

удвояване на доставките на HIMARS и снаряди за тях;

осигуряване на ракети ATACMS с обсег до 300 km;

незабавно премахване на табуто върху доставките на танкове и бронетранспортьори;

тренировъчни центрове за украински бойци.


"Украйна защитава не само себе си, но и границите на Европа. Или все още е неразбираемо за партньорите?" добави Подоляк.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви набора на резервисти в армията: „Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация“. Главата на държавата-агресор посвети част от призива на ядрени заплахи към Запада.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че се планира да бъдат призовани 300 000 души. А медиите научиха, че в секретния 7-и параграф от указа за мобилизацията се казва за 1 милион мъже.

Кремъл отрече тази информация, но фактите сочат друго. Изпращат се призовки към многодетни бащи, възрастни и починали. Дори прокремълските пропагандисти започнаха да говорят за нарушения на правилата за мобилизация.

В района на Николаев и региона бяха нанесени поредица от удари, които ликвидираха големи сили на противника. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от агенции.

Под Николаевом точными ударами ликвидированы полтысячи украинских боевиков и наёмников | Русская весна

„Високоточните удари на руските въздушно-космически сили по позициите на 28-ма механизирана и 59-та мотопехотна бригада на въоръжените сили на Украйна близо до град Николаев, както и на 61-ва пехотна егерска бригада в района на Терновка на Николаев, унищожени над 200 националисти, 3 танка и 16 бойни бронирани машини", се казва в съобщението на военното ведомство.

В допълнение, до 300 бойци бяха елиминирани чрез ракетна атака на временно разполагане на чуждестранни наемници близо до село Калиновка в Николаевска област.

„Гордостта на Иран, нашите дронове, контролирани от Великата руска армия, унищожават крепостите на НАТО в Одеса.“

В Иране оценили работу беспилотников «Герань-2» по штабу ВМСУ в Одессе (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна

В петък, 23 септември, руските войски атакуваха цели в Одеса с помощта на ирански безпилотни самолети-камикадзе Шахед-136, известни в Русия като Геран-2.

Кадрите, заснети от очевидци, показват резултата от работата на нашите военни. Противникът се опита да свали БПЛА с помощта на авиацията, но безуспешно, пишат иранските медии, цитирани от чужди агенции.

Училищна сграда и седем жилищни сгради в Енакиево бяха повредени от ракетна атака от въоръжените сили на Украйна, а също така беше ранен служител на пътната служба. Това съобщиха днес от СЦКК, пишат агенциите.

ВСУ впервые использовали на Донбассе ракету AGM-88 HARM, — СЦКК (ФОТО) | Русская весна

„Според изяснените данни на военните експерти на Представителството на ДНР в СККК, при атаката на мирния град Енакиево противникът е използвал американската високоскоростна противорадарна ракета AGM-88 HARM“, се казва в съобщението.

ВСУ впервые использовали на Донбассе ракету AGM-88 HARM, — СЦКК (ФОТО) | Русская весна

ВСУ впервые использовали на Донбассе ракету AGM-88 HARM, — СЦКК (ФОТО) | Русская весна

ВСУ впервые использовали на Донбассе ракету AGM-88 HARM, — СЦКК (ФОТО) | Русская весна

Според военните в резултат на обстрела е ранен служител на държавното предприятие „Автодор“, повредена е сградата на училище № 8, седем жилищни сгради по улиците „Уилямс“ и „Айвазовски“.

По-рано беше съобщено, че Енакиево е било атакувано от американската ракетна установка HIMARS.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук