Стратегическият бомбардировач Ту-95 на руските въздушно-космически сили кацна за първи път в авиобазата на китайските ВВС.

Кацането на руски стратегически бомбардировач, способен да носи ядрено оръжие, беше планирано, но беше регистрирано за първи път в историята, въпреки доста тясното взаимодействие между Пекин и Москва. Съответният видеозапис е заснет от жители на Китай, пишат чужди агенции.

На публикуваното видео можете да видите процеса на спускане и последващо кацане на руския стратегически бомбардировач Ту-95. Всъщност това е първият голям стратегически бомбардировач, кацнал на територията на Китай.

Известно е, че бомбардировачът на руските ВКС е летял в сряда заедно с китайски военни самолети.  

Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха в сряда съвместен патрул над Японско и Източнокитайско море, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната.

От ведомството посочиха, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

Съобщението дойде часове, след като Южна Корея обяви, че е вдигнала по тревога бойни самолети, след като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли в зоната й за противовъздушна отбрана. 

Два китайски бомбардировача няколко пъти навлезли във въпросната зона край южните и североизточните брегове на Южна Корея около 5,50 часа сутринта местно време.

Няколко часа по-късно те отново навлезли в зоната от Японско море, заедно с руските бойни машини, сред които бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35.

Всичките самолети напуснали зоната 18 минути по-късно, посочиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул. Като уточниха, че машините не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея. 

Зоната за противовъздушна отбрана е пространство, в което държавите могат да поискат самолети да предприемат определени стъпки за идентификация. За разлика от въздушното пространство на определена държава, няма международни правила, регулиращи поведението в зоните за противовъздушна отбрана. 

Русия не признава южнокорейската зона за противовъздушна отбрана. А пък според Китай тези зони не са пространство от нечия територия и съответно всички държави имат право на свободно движение през тях. 

В съобщението си руското военно министерство посочи още, че в рамките на ученията руски бомбардировачи за първи път са кацнали в Китай, а китайските бомбардировачи прелетели до въздушна база в Русия. 

Експертите отбелязват, че днес Русия и Китай активно си взаимодействат във военната сфера, редовно провеждат военни маневри и съвместно отработват изпълнението на различни задачи, независимо от видовете войски.

 


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук