Военноморските сили на САЩ изгубиха от поглед руския океанографски кораб “Янтар”, който приближи брега на Северна Америка на 8 ноември.

Два дни по-късно корабът изчезна от системите, които проследяват морския трафик. Въпреки че “Янтар” е официално изследователски кораб, американската армия е обезпокоена - според техните данни руският кораб е отлично оборудван за подводна разузнавателна дейност, пише pogled.info

“Янтар” се появява постоянно там, където са положени магистралните подводни комуникационни кабели. Така беше през 2016 г. в Средиземноморието.

През октомври доставчикът “Телеком Сирия” обяви 10-дневно спиране на интернет, свързано с ремонт на подводен кабел - през цялото време на ремонта му при бреговете на страната се намираше “Янтар”. Лесно е да се предположи, че по този начин Русия е помогнала на своя съюзник.

Месец по-късно руският кораб влиза в Персийския залив и скоро беше обявено за изключване на интернет по подводния кабел на компания GBI. Не се знае доколко са свързани тези събития, но “Янтар” обикаля дълго време в областта на дънната комуникационна линия.

Диверсията и следенето с помощта на подводни кабели се практикува от ВМС на много страни.

Така през 70-те години американските подводници участват в тайната операция Ivi Bells за подслушване на комуникационната линия на Тихоокеанския флот, положена по дъното на Охотско море. Устройството, поставено на кабела, беше открито и демонтирано от съветските моряци.

Океанографският кораб "Янтар" е построен по заповед на Главния отдел за дълбоководни изследвания на Министерството на отбраната на Руската федерация и е въведен в експлоатация през 2015 г.

Той е оборудван с дълбоководни роботи "Рус" и "Консул", способни да работят на дълбочина до шест километра. Също така "Кехлибар" може да използва дълбоководното пилотирано устройство "Мир".

През 2017 г. корабът намери изтребители Су-33 и МиГ-29КР от въздушното крило на “Адмирал Кузнецов” на дъното на Средиземно море. Дълбоководните апарати извадиха секретната техника от самолетите.

В допълнение към “Янтар” Русия има поне две големи подводници - носители на свръхмалки дълбоководни подводници тип “Лошарик”. Тази специализирана подводна мощ надминава силно много от западните флотове.

“Русия може да използва своите възможности за въздействие върху критични подводни комуникации. Това представлява нова заплаха за нашия начин на живот”, заяви Главният маршал на авиацията на Великобритания сър Стюарт Пийч, изказвайки се в Кралския институт за съвместни служби.