Управлението на Антимонополната Федерална служба в Архангелска област одобри обидна за жените реклама и предизвика скандал в цяла Русия ,пишат местни медии.

Автор на рекламата е строителният предприемач "Аквилон Инвест", които пускат  снимка на момиче с малък размер на гърдите. В експертен доклад се посочва, че рекламата се отнася до физически дефекти при жените, а оттам и в противоречие с изискванията на параграф 6 от член 5 от Федералния закон "За реклама" от гледна точка на използването на обидни образи.

Във ведомствето бе получена жалба относно билборд със снимка на  жена, измерваща гърдата си с лента. Рекламният лозунг гласи: "Имаме малки цени и много комплекси." На другия билборд е заснето стоящо в гръб момиче, което сваля ризата си. Надписът отдолу е: "По-евтино е да полетиш".

Жалбоподателите считат рекламите за сексистки, твърдейки, че те се основават върху експлоатацията на сексуалността на женското тяло, обижда и унижава представителите на женския пол. "Руската служба към Би Би Си бе първата, която привлече вниманието към решението на ръководството на ФАС, тя поиска от отдела да изясни критериите на експертното мнение, но не бе получен оперативен коментар. Фирмата, която пусна рекламата, е изправена пред глоба до 500 хил. рубли. 

Превод: БЛИЦ