"Около ваксините в Русия са се образували три лагера. Първият – това са правителствените всезнайковци и техните телевизионни подмазвачи, които по призива на президента настояват за повсеместни ваксинации в цялата страна. Ако трябва – дори за принудителна ваксинация. Те самите, като истински патриоти, също са се ваксинирали. Останалите две партии - това са добре познатите ни западняци и славянофили, макар и в нови одежди". Това твърди писателят Виктор Ерофеев в свой коментар, посветен на пандемията, руската душа и ваксините, пише "Дойче веле".

"Западняците, както си му е редът, вярват в здравия разум. Парадоксът обаче се състои в това, че в случая с ваксинациите те по принцип застават на страната на властта, макар че инак, явно или тайно, се обявяват против нея. Най-прочутите ни прозападно настроени артисти отдавна се ваксинираха, независимо от факта, че в тези среди недоверието към "Спутник V" е особено високо. Те смятат, че ваксината е разработена набързо, но не за да бъде защитено населението, а за да демонстрира пред света, че ние сме най-добрите.

В отбора на знаменитите антиваксъри  е и Никита Михалков, който заяви, че Бил Гейтс отдавна мечтаел да чипира и постави в зависимост целия свят. Темата за "американския течен чип" се въртеше из руските властови структури още преди пандемията, така че на конспиратолозите им беше особено лесно да я закачат и за пандемията", коментира Ерофеев.

Около половината население не желае да се ваксинира, включително не малка част от медицинския персонал.

"Руската душа" вярва, че срещу Ковид-19 повече помага физкултурата или водката. Че опасността от него е преувеличена, защото той не е по-опасен от грипа", анализира  Виктор Ерофеев.

В момента са ваксинирани едва 15% от населението на Русия, като все по-често личен пример дават известни личности.

"Но правителството поема курс към повсеместни действия. И скоро сигурно ще прокара идеята за доброволно-задължително ваксиниране. Народът ще се смири. Артистите-антиваксъри бързо ще забравят бунта си – техните страсти са мимолетни", прогнозира писателят.

"Аз съм против държавната принуда да се ваксинираш. И само бъдещето може да покаже колко сме изостанали в реалната самоотбрана на страната срещу Ковид-19", пише в коментара си Виктор Ерофеев.