От началото на юли в най-големия ваксинационен център в Русия, открит в Москва, могат да се ваксинират до 6000 души дневно. И това е повече от необходимо, защото имунизационната кампания в Русия не върви хич добре, пише Deutsche Welle.

„Делта“ мутацията на вируса изправя страната пред тежко изпитание. На ден има по над 20 хиляди нови случаи на Ковид-19, от които една четвърт са в столицата Москва. Няколкостотин души губят живота си ежедневно. По тази причина властите вече започнаха да задължават гражданите да се имунизират, пише Deutsche Welle.

Много заразени футболни запалянковци

Освен Москва, Санкт Петербург е другото голямо огнище на зараза. На ден в пристанищния град се отчитат над 100 смъртни случая след заразяване с коронавирус. Експертите се опасяват, че след мачовете от Европейското първенство по футбол ще има много нови инфекции.  

“Всичко зависи от това как запалянковците спазват правилата”, казва епидемиологът Антон Барчук преди последната футболна среща, която се проведе в града. Въпреки разпространяващия се Делта вариант, във фен зоната почитателите на футбола се забавляваха без маски.

Последиците от това се видяха след двата мача на финландския отбор: 4500 запалянковци бяха дошли да ги гледат на живо, 400 от тях се заразиха и след завръщането си в родината предадоха заразата на много други хора. Здравното министерство в Хелзинки междувременно свързва 40 процента от новите случаи с върналите се от мачовете в Русия.

Високо недоверие към ваксините

Русия е разработила четири ваксини срещу коронавирус, като най-популярната е “Спутник V”. И макар страната да започна рано с имунизациите, според мнозина дори твърде рано, до момента едва 17 процента от руснаците са получили поне една доза.

Със сигурност проблемите с логистиката и транспорта допринасят за изоставането с ваксинациите. В Дагестан, например, едва 5 процента са ваксинираните с една доза, а в Москва - 24 на сто. Но основният проблем е скептичността на населението към ваксините.

В Русия битуват всевъзможни конспиративни теории: ваксините разболявали от рак, водели до импотентност и увреждали репродуктивните способности. Много популярна в социалните мрежи е и теорията за наночипа, който ни били имплантирали заедно с ваксината.

Много по-отчетливо е обаче недоверието към препаратите, които правителството препоръчва. Проучване на института “Левада” сочи, че 54 процента от всички руснаци не искат да се ваксинират.

Задължителни ваксинации

Затова в някои региони руските власти започнаха да налагат задължителни ваксинации. В Москва например служителите в гастрономията, търговията и публичните услуги са длъжни да се ваксинират.

Това важи и за 60 процента от работещите в предприятията. Който откаже – бива освобождаван. Във вътрешните помещения на ресторанти и кафенета биват допускани само ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. И това води до тежки загуби за бранша.

Хора чакат на опашка пред ваксинационен център, разкрит в универсалния магазин ГУМ в центъра на Москва
Хора чакат на опашка пред ваксинационен център, разкрит в универсалния магазин ГУМ в центъра на Москва

А в Черноморския регион на Краснодар, който включва и популярната туристическа дестинация Сочи, от август само ваксинирани и преболедували ще могат да почиват. Прибиращите се от чужбина, които имат ваксинационен сертификат, вече не се нуждаят от PCR тест при завръщането си в Русия.

Безопасна ваксина ли е “Спутник V”?

Според международните изследвания скептицизмът по отношение на “Спутник V” е неоправдан. Преди Делта варианта британски учени стигнаха до заключението, че ваксината има повече от 90 процента ефективност.

“Спутник V” предпазва и от новата мутация, но вероятно ефектът е по-слаб. “Всички руски ваксини са ефективни срещу новия вариант”, казва Дмитрий Лисовец от здравната служба в Санкт Петербург. “Ефективността на руските ваксини се потвърждава от научните изследвания.” Те обаче все още не са публикувани.

По-добре, но далеч не достатъчно, са изследвани страничните ефекти от “Спутник V”. Подобно на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската ваксина също е векторна. Реномираното научно списание “Nature” цитира препринт на изследване в италианска болница в Буенос Айрес. При 683-те служители там, които са ваксинирани със “Спутник V”, не са отчетени странични ефекти, в това число тромбози.

В Бразилия, допълва “Nature”, са поставени 2,8 милиона дози от “Спутник V” и до момента няма отчетен нито един смъртен случай.