С продължаването на украинския конфликт разнообразието от военна техника на въоръжение в украинските въоръжени сили нараства. 

Понякога се срещат изключително редки екземпляри. Например беше забелязано испанско отбранително изделие BMR-600 VRAC („автомобил за разузнаване на замърсени райони“), предназначено за работа в зони на бедствия, пишат чужди агенции.

Очевидно това е най-рядкото военно превозно средство от всички съществуващи в момента в Украйна. Смята се, че са произведени само три екземпляра, казва изданието Autoevolution.

Машината RKhBZ BMR-600 VRAC е специализирана модификация на бронетранспортьора Pegaso BMR-3560, подвариант на бронетранспортьора BMR-600, произведен за първи път през 1979 г. от ENASA за испанската армия и изграден основно от алуминиева броня. Впоследствие BMR-600 VRAC (поне екземплярът, който се озова в Украйна) претърпя конверсия, превръщайки се в бронирана медицинска машина.

Логично е да се предположи, че той е дошъл в Източна Европа чрез търгове, след като е закупен от излишък от някой от чуждестранните оператори на BMR, като Египет, Перу, Мароко, Мексико или Саудитска Арабия, смята изданието.

Въпреки че е напълно възможно в трескавите опити на Европа да въоръжи киевския режим BMR-600 VRAC да бъде изваден от арсеналите

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук