Вашингтон няма да участва през април в церемонията, с която ще се отбележи 70-годишнината от създаването на военно-морските сили на Китай и няма да изпрати свои плавателни съдове, пише вестник The Daily Express.
В същото време Япония и Южна Корея се очаква да изпратят свои военноморски плавателни съдове и висши представители на властите в Токио и Сеул. На 22 април, когато ще бъде военноморският парад посолството на САЩ ще изпрати своето аташе по отбраната да присъства. Говорителят на Пентагона лейт.полк. Дейв Ийстбърн заяви по този повод: “Правителството на САЩ се стреми към двустранни отношения, които да се ориентират и концентрират към намаляване на рисковете.”

В интервю за Тhe Japan Times той допълва: “ВМС на САЩ ще продължат да преследват своята основна цел за конструктивизъм в намаляване на риска“.

Говорителят на Пентагона е обяснил какво означава това: продължителен ангажимент с китайските ВМС, „създаване на диалог военни-с-военни като работните групи по Военноморското консултативно споразумение и дискусии по правилата за поведение.”

Решението на САЩ да избегне ключовата годишнина е „без съмнение знак за по-твърди политики по отношение на Китай“ от администрацията на Тръмп, според Джан Баохуей, директор на Центъра за Азиатско-тихоокеански изследвания към университета Линнан в Хонконг.

Министърът на отбраната на КНР миналата седмица обяви, че над 60 нации ще изпратят делегации за големия парад на 22 април, а в церемонията ще участват кораби от няколко нации включително Филипините, Южна Корея и Япония. 
Източник: "Фокус"