САЩ изтеглят до осем батареи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от ключови страни в Близкия Изток, съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието, става въпрос за „основно преструктуриране“ на американското военно присъствие, което може да засегне Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Йордания, ключови американски партньори в региона. Това означава, че това също може да засегне Израел. Батареите за противовъздушна отбрана са ключови за защитата на страните от ирански ракети и други заплахи. 

Според информацията на WSJ, „администрацията на Байдън рязко намалява броя на американските противоракетни системи в Близкия изток... защото е променила фокуса си върху върху предизвикателствата от Китай и Русия“, разкриват служители от администрацията.

Това ще включва около 8 противоракетни батерии Patriot. „Друга противоракетна система, известна като Терминална отбранителна зона с голям обсег, или система Thaad, се изтегля от Саудитска Арабия, а ескадрилите от реактивни изтребители в региона се намаляват“, отбелязват още събеседниците на вестника.