САЩ въведоха днес нови санкции срещу Иран в отговор на иранските ракетни удари по бази в Ирак, в които е имало американски военнослужещи, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра на финансите Стивън Мнучин.

Санкциите са насочени срещу осем високопоставени представители на режима в Техеран, които са работили за постигане на иранските цели за дестабилизация, пише БТА. 

Санкционирани са и големи стоманопроизводители, производители на алуминий, мед и желязо в Иран. Сред санкционираните 17 производители и компании, има и мрежа от три юридически лица, базирани в Китай и на Сейшелските острови, и един кораб, използван при покупката, продажбата и трансфера на ирански метали. 

Сред санкционираните са и компании, участващи в доставката на компоненти на ирански производители на метали.

Съгласно указа на президента Доналд Тръмп за санкциите срещу Иран се позволява и въвеждането на санкции срещу лица, които владеят, експлоатират, водят търговия или оказват помощ на сектори от иранската икономика, включително промишлеността, строителството, текстилната промишленост и минното дело, каза Мнучин.