Новите случаи на коронавирус се повишиха с близо 69 000 в Съединените щати в петък, според агенция Reuters.

Toва e рекорд за трети пореден ден. Общо осем американски щата - Аляска, Джорджия, Айдахо, Луизиана, Монтана, Охайо, Юта и Уисконсин - достигнаха рекорди по новозаразени.

В Тексас, друга гореща зона, губернаторът Грег Абът предупреди в петък, че може да се наложи да налага нови ограничения, ако щатът не успее да ограничи рекордното си количество случаи и хоспитализации чрез маски и социално дистанциране.

Калифорния обяви в петък, че ще освободи до 8 000 затворници по-рано от затворите, за да забави разпространението на COVID-19 вътре в затворите. В държавния затвор Сан Куентин, извън Сан Франциско, половината от около 3 300 затворници са дали положителна проба за вируса.

Американският президент Доналд Тръмп греши в твърденията си, че 99% от насителите на коронавирус са безсимптомни.

Това заяви доктор Антъни Фаучи, най-авторитетният експерт от щаба на Белия дом в борбата с коронавируса.

Фаучи не знае защо държавният глава е направил подобни твърдения.

"Опитвам се да разбера къде президентът е получил този брой", каза Фаучи. Това, което според мен се е случило, е, че някой му е казал, че общата смъртност е около 1 на сто. И той интерпретира, че следователно, за 99 на сто вирусът не е проблем, когато това очевидно не е така.

Припомняме, че след като заразените с коронавирус в САЩ надхвърлиха 3 милиона и беше отчетен още един дневен рекорд от повече от 60 000 заразени с коронавирус, Доналд Тръмп заяви, че страната му е на "добра позиция" и призна, че "не слуша експертите си", пише "Гардиън".

Президентът също публично атакува Фаучи, който по-рано тази седмица заяви, че САЩ са "затънали в първата вълна" от пандемията.

САЩ са с най-много починали от коронавирус по света - над 130 000 души.