Държавният департамент пусна вътрешен запис от 2018 г., в който подробно се разкрива загрижеността на служителите на американското посолство в Китай относно липсата на адекватно обучен персонал в вирусологична лаборатория в Ухан, градът, който по-късно се превърна в епицентър на новото огнище на коронавирус, съобщи Washington Post. 

През май президентът Тръмп заяви, че е видял доказателства, които му дават "висока степен на увереност", че коронавирусът произхожда от китайска лаборатория. На въпроса защо е уверен, Тръмп отговори: "Не мога да ви кажа това. Не ми е позволено да ти го казвам. "

Тази пролет, след забележките на Тръмп за лабораторията, държавният секретар Майк Помпео заяви, че има "огромни" доказателства в подкрепа на теорията, че коронавирусът е възникнал в лабораторията на Ухан.

Помпео вече призова Китай да бъде прозрачен за коронавируса.

От офиса на директора на националното разузнаване не подкрепиха или опровергаха теорията за лабораторията в Ухан. През май спецслужбата излезе с изявление, според което служителите на разузнаването все още проверяват дали вирусът "започва чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан".

Администрацията на Тръмп обвини Китай и Световната здравна организация, че не успяват да овладеят вируса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!