Европейските страни, участващи в газопровода "Северен поток 2", се интересуват от неговото изпълнение и напълно подкрепят изграждането му. Това съобщи в сряда австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференция след разговори с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург.

"Искам да ви уверя, че европейските държави, които участват в този проект го подкрепят и го третират положително и искат да го изпълнят заедно, но някои правни въпроси трябва да бъдат изяснени и за нас е важно да се вземат предвид интересите на Украйна като важна транзитна страна за [газ] ", каза Курц.

"Ние сме съгласни, че Европа има силен интерес от евтини и стабилни доставки на газ и такава необходимост съществува, ако искаме да гарантираме енергийната сигурност. За да гарантираме енергийната сигурност, ние вярваме, че е необходим голям брой енергийни източници.  Поради тази причина ние, Република Австрия, подкрепяме проекта "Северен поток 2", който се подкрепя и от европейските партньори, които участват в него", заяви австрийският премиер. Според Курц сътрудничеството между Австрия и Русия в газовия сектор гарантира енергийната сигурност в Европа