Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ нареждане заради епидемията от коронавирус. Преди две седмици властите в Одрин предприеха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици поради критичното увеличение на случаите на коронавирус в Одринско в сравнение с първата вълна на епидемията.

Според здравните експерти Одрин е сред най-критичните области в Турция в разпространението на коронавируса.
След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ нареждане.

Миналия петък /на 11 декември/ много български граждани пристигнали в Одрин, за да пазаруват, но останали изненадани, че пазарът е затворен, писаха местните медии.

Преди време местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите ,магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата около 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували стоки по за около 150 евро на човек, което прави 675 хиляди евро /около 6,5 милиона турски лири/ дневна печалба .

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за установени нови 29 136 случая на заразени с Ковид-19, от които 5203 болни със симптоми, с което общият брой на заразените в Турция достигна 1 милион и 809 хиляди души.

222 са жертвите на коронавирусав Турция на 12 декември, като общото число на починалите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните власти не съобщават с цифри поотделно състоянието в различните области на страната.