Турското правителство поряза мераците на десетки шопинг маниаци, планували пътуване до Одрин.

От петък вечер до понеделник сутрин, всичко ще бъде затворено. Причината е въведеният комендантски час, през който никой няма право да напуска дома си. Разбира се, ще работят аптеки и хранителни магазини, но за тяхното посещение ще се изисква специален код. Той от своя страна се издава на местните, които за на турски мобилен оператор.

Както БЛИЦ съобщи, комендантския  час е между 21.00 и 05.00 сутринта всеки делничен ден. А що се отнася до уикенда е въведен пълен локдаун. Ограничението за излизане ще продължи непрекъснато от 21:00 в петък вечерта до 5 сутринта в понеделник сутринта.

Какви са санкциите са неспазване на мерките?
На тези, които не спазват комендантския час, се налага административна глоба в размер на 3 хиляди 150 TL в съответствие с член 282 от Общия закон за хигиената на номер 593. В левова равностойност, санкцията възлиза на над 650 лева.

През последните 24 часа основна тема в най-голямата Фейсбук група за пазаруване в Одрин бе именно въпросът с въведените от днес мерки. Мнозина, които са планували пътуване за почивните дни се оказаха в капан на ограниченията. По думите им, те няма да имат право дори като туристи да се разхождат по улиците, както и да пазаруват, пише trafficnews.bg.

В дискусията участие взеха и много местни от Одрин. По думите им няма рестрикции за туристите, но самите те няма от къде да пазарят, тъй като населението ще е по домовете си. Освен това, ден преди официално да влезе в сила заповедта на правителството, на много места е бил изискван специалният код – HAS.

Българите са на двете противоположности относно мерките. Мнозина смятат, че турците са въвели мерките заради нас и нарастващите случаи на заразени с COVID-19 в България.

„В Турция политиката вече е друга! Гледат на нас като на заразоносители”; „Да, пазят си населението от нас, българите!”’, са част от коментарите във Фейсбук групата „На пазар в Одрин”. Членовете на страницата са единодушни, че мерките са неприложими у нас, тъй като все ще се намери някой, който да не ги спазва.

„Хората действат сериозно. Не е имитация на дейност като у нас”; „Хората спазват, а не като нас. Тук, каквото е да се опитат да направят излизат хиляда " специалисти" с нарушени човешки права и започват да реват за каквото се сетят. На никого не е приятна ситуацията”; „Това ако го бяха измъдрили в България какъв рев щеше да настане”;

Междувременно продължава и обмен на информация между участниците в групата относно местоположенията на различни магазини, сергии, аптеки. Вече е изградена и мрежа за транспорт от Одрин до различни градове.

Едни от последните постове са свързани и с лекарствените продукти. Масово хора правят заявки за скъпоструващи медикаменти, които в Турция са между 50 и 70% по-евтини. Освен това във всяка една аптека, пазаруващите могат да се снабдят и с антибиотици, които напоследък са кът у нас.