Бившият депутат от Върховната Рада Алексей Журавко публикува на страницата си във Фейсбук сканирани документи, които според него са секретни и свидетелстват за различни престъпления на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна срещу местното население в Донбас.

Политикът не посочва източника на документите.Според документите в тях има описания на престъпления срещу жители на Донецк и Луганска област през 2014 и 2015 година. 

На страницата си той посочва и някои от най-ужасяващите престъпления, извършени от украинските военни. 

През ноември 2014 година военнослужещ с фамилия Паламарчук прониква в частен дом, изнасилва момиче и убива бащата, който опитва да защити дъщеря си. 

През март 2014 година в Константиновка - Донецка област мобилизираният сержант Карпинец управляващ бронетранспортьор, прегазва двама пешеходци, едната от които - момиче, родено през 2008 година. 

През юни 2015 година военнослужещите Костин и Бабий, които били в самоотлъчка, проникнали в частен дом и убили там две жени, едната от които - пенсионерка.

През август същата година трима войници влизат в конфликт с шофьор на такси и го застрелват с автомат, след което скрили тялото. 

По три от тези престъпления е образувано разследване, за прегазените пешеходци няма дело. 

Освен това сред документите има и преведен на руски текст от служебна записка на Криштун Полторак, в които се анализират престъпления, извършени от украинските военни, започвайки от 14 април2014 година. Именно тогава Киев започва в Донбас т. нар. "антитеростична операция", по-късно преименувана в операция на обединените сили. 

От текста става ясно, че през 2014 и 2015 година в зоната на АТО са извършени 147 престъпления срещу гражданското население, сред които и 20 убийства. 

"Тези факти и днес се скриват от гражданите на Украйна, а медиите сякаш не ги забелязват, твърди Журавко, който обещава и занапред да публикува в социалната мрежа информация за престъпленията, извършени от военни по време на управлението на Петро Порошенко. 

Превод БЛИЦ