Сайтът turmush.kg сензационно публикува преди минути интервю с Яхие Машрапов, който бе обявен от турски издания за стрелеца от нощния клуб „Рейна” в Истанбул. В разговор с журналистите той твърди, че е невинен и няма нищо общо с кървавия атентат.
 

„Днес световните медии публикуваха снимка от паспорта на гражданина от Киргизстан Яхие Машрапов като евентуален заподозрян за терористичния акт в Истанбул. Но в настоящия момент той се намира в Киргизстан”, пише turmush.kg.

Според изданието „гражданинът Машрапов е кацнал днес, 3 януари от Турция на летище „Манас”. Около 9 часа сутринта той е бил вече на летището в Оша.”

Във връзка с появилата се в интернет информация сътрудници от управлението на ГКНБ са издирили Яхие Машрапов в дома му в Кара Суу. Той е бил привикан за разпит в управлението. „Посоченият гражданин на Киргизстан няма отношение с терористичния акт в Турция”, пише още turmush.kg.Машрапов се е съгласил да разкаже някои подробности от пребиваването си в Турция.
„На 1 януари пътувах от Бишкек в Истанбул. Там имах работа, свързана с търговията. След това пристигнах на летището в Истанбул и седнах в самолета. Полицаи ме свалиха и отведоха за разпит. Заради това се наложи да бъде задържан и полетът до Бишкек. Обясниха ми, че ме разпитват във връзка с терористичния акт в Истанбул. Казаха ми, че външно приличам на мъжа от разпространената снимка”, разказва още Машрапов.Той твърди, че не познава мъжа, който е издирван. Не знае и защо и как снимка от паспорта му е разпространена от медиите.
„Самият аз съм роден в Кара-Суу. От 2011 година търгувам и пътувам до Истанбул по работа”, разказва още Машрапов.
Според него на 28 декември той е пътувал до Истанбул, на 30 декември се върнал обратно в Казахстан, на 1 януари заминал пак до Истанбул.

Превод БЛИЦ

Видео с интервюто на Машрапов може да видите ето тук:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ