Гръцкото правителство обеща да втвърди процедурата за предоставяне на убежище, да разшири правомощията за задържане и да ускори депортирането в момент, когато властите се опитват да се справят с нараснал мигрантски поток, предадоха Асошиейтед прес.


Проектозакон от 250 страници, който бе внесен в парламента днес, призовава също за по-строги критерии при оценяването на молби за убежище. Хората трябва да знаят, че те не могат да дойдат в Гърция, да подадат молба за убежище и да останат завинаги в страната, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Увеличаването на пристиганията на мигранти и бежанци през лятото натовари гръцките острови близо до турския бряг, където продължават да се намират 25 000 бежанци и мигранти, повечето в претъпкани лагери, отбелязва АП.

Ограничения за преминаването на островите бяха въведени със споразумението от 2016 г. между ЕС и Турция, според което Турция ще спира мигрантите да стигнат до Европа срещу финансова помощ на стойност 6 милиарда евро и ще приеме мигранти, депортирани от Гърция.

Депортирането на мигранти обаче на практика спря, а броят на пристиганията всеки ден на гръцките острови достигна най-високо ниво от постигането на споразумението преди три години.

Тримесечното гръцко консервативно правителство обеща да разшири мрежата лагери в континенталната част на Гърция, но посочи, че са необходими по-твърди мерки, за да заработи новата система.

Правозащитни организации заявиха, че предложените нови правила са твърде рестриктивни. Този проектозакон съдържа серия от жизненоважни промени, които ще доведат до потенциално сериозни нарушения на човешките права на бежанците и мигрантите.

Това ще доведе множество хора в сива зона без съответни документи, заявиха в обща декларация шест правозащитни организации, сред които гръцкият клон на Амнести интернешънъл и Лекари без граници.

Вчера около 700 бежанци и мигранти пристигнаха от остров Самос в пристанището Елефсина, западно от Атина и бяха откарани в лагери в континенталната част на Гърция.

Властите в Самос заявиха, че това не е намалило напрежението. Те заявиха, че други 200 пристигания са били регистрирани в понеделник и организираха протест, настоявайки за по-решителни действия.