Русия забрани влизането на нейна територия на осем граждани на страни от ЕС, сред които и официални представители на европейските институции. Решението е отговор на въведените на 2 и 22 март ограничителни мерки на Съвета на ЕС срещу шестима руски граждани, пише "Труд", позовавайки се на руското външно министерство.

Председателят на Европейския парламент Давид Мария Сасоли и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова са включени в руския черен списък.

Списъкът включва още:
- Иварс Аболинс, председател на Националния съвет на Република Латвия за електронни медии
- Марис Балтинс, директор на Държавния езиков център на Република Латвия
- Жак Мер, член на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

- Йорг Раупах, ръководител на прокуратурата в Берлин, Германия
- Оса Скот, ръководител на лабораторията за химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност, Институт за изследователски отбрана на Кралство Швеция
- Илмар Томуск, ръководител на езиковия отдел на Република Естония

Руската дипломатическа служба също отбеляза, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва за разрешаване на проблемите, възникващи в отношенията чрез диалог.

"Европейският съюз продължава политиката на незаконни едностранни ограничителни мерки срещу руски граждани и организации. Само през март 2021 г. шестима руснаци бяха подложени на незаконни ограничения на ЕС. Тази практика противоречи на Устава на ООН и основните норми на международното право.

Придружава се чрез антируска истерия, умишлено разпръсната в западните медии. Не се подкрепя от доказателства. Всички наши предложения за решаване на всякакви проблемни въпроси, възникващи между Русия и ЕС в пряк професионален диалог, постоянно се игнорират или отхвърлят ", се казва в текста на документа.