Правителствата на страните трябва да посочат сроковете на извънредните мерки и да уверят хората, че те ще бъдат прекратени след епидемията от коронавируса, каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Той говори на специалния Петербургски международен юридически онлайн-форум.

"Правителствата трябва да действат прозрачно спрямо своето население, редовно да го информират какви мерки се предприемат, както и за предполагаемата им продължителност. Крайно важно е правителствата да уверят населението, че веднага щом кризата отмине, животът ще може да се върне в нормалното си русло", каза той.

Шефът на СЗО обърна внимание, че в много страни са въведени много строги ограничителни мерки по дистанциране на хората: затваряне на границите, въвеждане на извънредно положение, блокиране на градове и на цели страни, затваряне на училища и предприятия.

"Такива безпрецедентни кризисни мерки са продиктувани от желание да бъде защитено населението чрез свиване на мащабите на разпространението на вируса, за да се изправи кривата на заболеваемостта.

При осъществяването на тези мерки трябва да се уважават правата на човека и достойнството на хората, както това е предвидено от международните медико-санитарни правила, регионалните документи за правата на човека, включително Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, а също и Всеобщата декларация за правата на човека", подчерта той.