В руската Държавна програма за въоръженията (2018-2028) е включено финансирането по създаването на мини-подводници, макар преди половин година изглеждаше, че от проекта „Пираня” вече никой няма да се заинтересува.
През март на международната изложба LIMA 2017 на малайзийския остров Лангкави Санкт-Петербургското конструкторско бюро „Малахит” представило малка подводница „Пираня”, способна да носи хиперзвукови крилати ракети „Калибър” и "Циркон", пише pravda.ru. Там един от ръководителите на „Малахит” със съжаление споделил, че техните подводни съдове не намират пласмент нито в Русия, нито по света.
 

Положението коренно се промени след като Китайската съдостроителна група China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) представи на отбранителната изложба Defense & Security 2017 в Бангкок три нови проекта за малки подводници за решаване на оперативни задачи, предназначени за експорт. Представители на CSIC твърдят, че интерес вече проявяват няколко страни, включително Алжир, Бирма, Венецуела, Египет, Либия и ОАЕ.
 
Едва тогава висшите руски военни осъзнаха какво са на път да загубят и затова включиха проекта „Пираня” в 10-годишната държавна програма за въоръженията, пише pravda.ru.
 
Преди месец, на 18 ноември, БЛИЦ разказа, че проектът „Пираня” датира от времето на СССР. Тогава са построени само две такива дизел-електрически подводници, които влезли в строя през 1988 и 1990 г., но още на следващата година са бракувани „поради недостатъчно финансиране и липса на подходящи за тях задачи”. Водоизместването на съветските „Пирани” съставлявало 320 тона, дължина – 28 м, ширина – 4,7 м. Можели да развиват скорост 7 възела (13 км/час) и да се потапят на дълбочина до 180 м. Освен екипажа от 3 души на борда имало място за 6 десантчици. Можели да действат в реки, на плитчини и в самите бази на противника.
 
Има основания да се твърди, че в определена степен сегашните „Пирании” ще дойдат на бял свят благодарение на появилите се GPS и на крилатите ракети „Циркон” и „Калибър” като тяхно оръжие.
 
При проект П650 водоизместването е само 720 тона (при АП „Хаски” е 12 хил т) с възможна дълбочина на потапяне 300 м и далечина на плаване 1500 мили (2200 км). Нейното оръжие е 4 торпеда калибър 533 мм или 8 торпеда калибър 400 мм. При автономно плаване под вода до 3 седмици по-голямата част от дистанцията може да бъде измината в подводно положение.
 
При подводницата „Супер-Пираня 2” (П750) водоизместването ще е от порядъка на 950 тона, а далечината на плаване ще е 2000 морски мили (3700 км). Нейно въоръжение ще бъдат 4 крилати ракети „Калибър” или „Оникс” в универсални вертикални пускови установки.
 
Новите „пирании” практически не могат да се открият във водата. Шумът на тяхната енергетична установка не се отличава от естествените шумове на океана. Те са тихи и заради малката си скорост от 15 възела (28 км/час).
 
Планира се „пираниите” да действат край руските брегове. Според експерти, освен това в значителна степен се решава въпросът за Курилите. Там съществува само един удобен проход за атомни подводници между Кунашир и Итуруп. Другите са твърде тесни и плитководни. Свръхмалките, но стратегически смъртно опасни „пирании” обаче са в състояние без проблеми да преминават през проливите Измена и Ламперуза. Това дава други възможности за отбраната на акваторията на Охотско море,ъ обобщава pravda.ru.
 
Превод и редакция: БЛИЦ