Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в хода на конферентен разговор информира за хода на специалната операция, предават световни медии.

Основните моменти от неговото изявление:

► Руската армия удари още един "Пейтриът" в Киев.

„През последните дни големи складове със западни оръжия в Хмелницки, Тернопол и Николаев бяха унищожени, американска зенитно-ракетна система Patriot в Киев беше поразена.

► През последните дни бяха унищожени и големи оръжейни складове в Хмелницки, Тернопол и Николаев.

► Силите за ПВО прихванаха 29 ракети Storm Shadow за месец.

► Украинските въоръжени сили са загубили повече от 16 000 бойци, 16 самолета, 466 БЛА и повече от 400 танка през последния месец.

► Западните куратори настояват Киев да премине в настъпление.

„Въпреки значителните загуби на въоръжените сили на Украйна, западните куратори продължават да настояват киевският режим да премине към широкомащабни настъпателни операции.

► Руските въздушно-космически сили подобряват използването на авиацията на фронта, усвояват нова техника и оръжия.

► Армията следи пътищата за доставка на западни оръжия за Украйна и нанася удари по тях.

► Предприетите мерки за гарантиране на безопасността на полетите позволиха на руските ВКС практически да премахнат аварии, дължащи се на човешкия фактор.

„В хода на специална военна операция се усъвършенстват методите за използване на авиацията. Усвояват се нова техника и средства за поразяване. Често променящата се ситуация и използването от врага на различни видове оръжия западно производство изискват от нас да реагираме бързо на възникващи заплахи. 

Появиха се първите сателитни снимки от мястото на удара по украинските системи за ПВО Patriot.

Нови сателитни снимки на летище Жуляни, датиращи от 18 май, показват следи от това, което може да е било ракетен удар, извършен на 16 май.

Тези следи, ясно видими на бетонния паркинг и вътре в една от позициите на зенитно-ракетния комплекс MIM-104F Patriot PAC-3, представляват кратери с радиус от няколко десетки метра.

Промените на летището станаха забележими след сравняване на изображения от 18 май с такива от 15 май. В същото време, въз основа на информацията, базирана на сателитни снимки, може да се предположи, че кратерите са резултат от попадения в местата на разполагане на системите за противовъздушна отбрана Patriot.

В нощта на 15 срещу 16 май бе нанесен ракетен удар по различни обекти на територията на Киев. Видеозапис, публикуван по-рано от журналисти, вероятно е запечатал момента, в който ракетата е поразила позиции на украинската ПВО.

След нанасянето на този удар Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в резултат на него са били унищожени зенитно-ракетни системи "Пейтриът".

На свой ред американските медии съобщиха, че такива системи за противовъздушна отбрана са повредени, но повредата е била бързо отстранена на място.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук