Американският зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" е работил офлайн, когато е свалил руската ракета "Кинжал", пише УНИАН.

„Цели като "Кинжал", подобно на балистиката, се унищожават автоматично. Бутонът „автоматично“ е включен и всичко, което лети – ще бъде унищожено. Радарът засича и ракетата лети към падащия „Кинжал“. Но всичко работи, съответно, под човешки контрол“, каза говорителят на командването на ВВС Юрий Игнат.

Той добави, че въоръжените сили на Украйна не са знаели къде може да лети ракетата, тя е била свалена на голяма височина:

"Тук можете само да мислите къде е трябвало да лети. Ако "Пейтриът" се е защитил, тогава слава Богу. Простреляха го на голяма височина, половин градус вляво, половин градус вдясно - това са десетки километри."

ЗРК Patriot уничтожил ракету

Както CNN съобщава с позоваване на американски служители, след изстрелването на хиперзвуковата ракета "Кинжал" в нощта на 4 май Русия поиска да унищожи системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

В отговор на тази информация Игнат каза, че ще може да се потвърди само ако "Кинжал" постигне целта си, но това не се случи.

Фрагменти от разбилата се руска хиперзвукова ракета "Кинжал" бяха показани на видео.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук